Vår historia

Örebro Enduro är resultatet av en sammanslagning mellan Kilsbergens MK och Enduro Team Örebro. Här kan du ta del av vår historia:

Kilsbergens MK

Kilsbergens MK bildades 2010 i ett syfte: Att skapa nordens häftigaste extremendurotävling; Battle of Vikings.
I 10 års tid drev klubben Battle of Vikings och mest samlade vi över 4.000 i publiken till en enskild tävling. Under de fem första åren fick vi tillgång till skidanläggningen Storstenshöjden. Toppåret 2016 kom stort sett hela världseliten inom extrem med Graham Jarvis, Wade Young, Lars Enöckl för att nämna några. Vår duktiga karlskogaförare Joakim Ljungren vann flera tävlingar genom åren.

battleofvikings2016
2016 blev rekordåret för Battle of Vikings med uppskattningsvis 4000 personer i publiken under två dagar. En av de största publikevenemangen i Ånnaboda utanför Örebro.

2017 och 2018 fick vi möjlighet att arrangera tävlingen i det spektakulära kalkbrottet i Hällabrottet. Riktigt branta backar fick hojarna att flyga över krönen och häftigare än så här blir inte extremenduro! I Hällabrottet var Mario Roman från Spanien mästare två år i rad, med Joakim Ljungren hack i häl.

Battleofvikings2017
Joakim Ljunggren och Maria Roman tvåa och etta i 2017 års race. Goda kompisar både på och vid sidan av banan – det är så endurosporten ska vara!

2019 var det sista året som Kilsbergens MK arrangerade Battle of Vikings och då var det dags för ny arena igen, Lekhyttan i riktig ”svensk-enduro” natur. Även här blev Mario Roman segrare och på andra plats Ib Andersen trialförare från Norge.

En ny tid

Efter att har arrangerat tävlingen i tio års tid var det dags för Kilsbergens MK att hitta en ny identitet. Klubbandan växte åt det breda hållet där SM-förare, glada amatörer och ungdom hade trevligt på träning och tävling.
Att driva stora tävlingar i en liten klubb är en utmaning och allt har sin tid. 2019 lämnade vi över Battle of Vikings till Morgan Rosell som nu driver tävlingen vidare. Nu satsar vi istället på att göra endurosporten större i länet, samverka med andra föreningar och göra enduron intressantare för alla som valt det som sin sport- och fritidssyssla.

 Ny tid för enduron
Det ska vara kul i endurospåret! Skön träningsvärk och ett smajl på läpparna efter varje träning.

Enduro Team Örebro

1992 Bildades Enduro Team Örebro sprunget ur dåvarande FMCK Örebro då man av olika orsaker hade problem med kårverksamhet mm och man ville istället bara satsa på Enduro.

ETÖ drev FMCK:s träningsbana som hette Rysstigen och låg på Norr i Örebro (Kränglan, I3:s närövningsfält) numer naturreservat. Denna bana var riktigt lång, ca 200 hektar, och tog 45 minuter att köra ett varv för en duktig enduroförare och bjöd på det mesta.  Klubben fick också tillgång till ett lite område på östra sidan av Täby flygplats, dock bara 15 hektar så det blev en väldigt kort bana som inte höll måttet för att arrangera tävlingar.

1996 hade kommunen tagit över marken som Rysstigen låg på från det nedlagda regementet i Örebro. Kommunen ville få bort banan från Kränglan då det skulle bli mer av ett rekreationsområde. Förhandlingar inleddes då med kommunen om en kommunal bana som skulle vara Örebro kommuns bidrag till endurosporten. Resultatet blev Täbybanan på flygplatsens västra sida ca 80 hektar och det drogs en bana som tog ca 15-18 minuter att köra runt.

1998 jobbade klubben för en bättre bana då Täby inte riktigt höll måttet i längd och slitage. Marken vid Täbybanan är dessutom direkt olämplig för enduro då den är väldigt platt, stenfri och blöt. Det resulterade i Lekhyttebanan som arrenderas av en bonde i trakten.

2004 påbörjades förhandlingar om en tredje bana i Arvaby som efter många turer med miljökontoret och miljönämnden i Örebro till slut blev verklighet 2005.

Tävlingar: Snöserien, Hyttasvängen, Novemberkåsan mm

ETÖ har haft som mål att arrangera en återkommande ”äkta” endurotävling, dvs med flera sträckor och på mestadels lånad mark. Det dröjde till 1999 innan den första riktiga endurotävlingen kunde köras och kallades Hyttasvängen, ett anrikt namn som använts i decennier av SMK Örebro men nu var nedlagt i deras regi och ETÖ tog upp tävlingsnamnet.

Hyttasvängen kördes 1999-2005 som en vintertävling med tre sträckor och start och målplats i Hidinge skola. Sträckorna gick mellan Lanna – Lekhyttan – Ribbhyttan – Stenbäcken i södra Kilsbergen och bjöd på det mesta: Raviner, bergstoppar, fin natur mm och åkupplevelsen blev maximal.

Snöserien var ETÖ med och startade upp 1992 och vår deltävling har arrangerats på lite olika platser genom åren: Klövlandet i Brohyttan, Ribbohyttan, Slätten, Lekens bergtäkt, Täbybanan och Lekhyttebanan.

Stubbrace arrangerades tre per år 2003-2013 och var en bra inkomstkälla till föreningen samtidig som det blev mycket fina tävlingar som kördes på stubbgärden under augusti-september. Stor publik drogs till tävlingarna som vi fick mycket beröm för.

ETÖ har varit medarrangör till Novemberkåsan 2001 och ett antal Träskpokaler och Midvinterpokaler ihop med SMK Örebro.

Samarbeten

Flera samarbeten med andra klubbar har också förekommit, kan nämnas FMCK Örebro vid arrangerande av två enduro-SM 2003 och 2005. Hallsbergs MK där vi 2012 delade på arrangemanget ”Älgjakten”.

Tävlingsförare

Genom åren har ett antal duktiga förare tävlat för klubben och nått fina framgångar:

Anders Karlsson JSM-guld år 1994 och SM-guld 125cc år 1998-2000
Morgan Rosell vann JSM 250cc år 1999
Peter Bergvall VM-guld 250-4T år 2002 och 2003
Tomas Bengtsson SM-guld i SM250 år 2002
Stångebroslaget har vunnits av Tomas Bengtsson tävlandes för ETÖ.
Fina prestationer i Novemberkåsan klubben har två medlemmar som lyckats ta sig in i Kåsaklubben (Anders Karlsson och Joakim Dahlberg).

 
Klubbens storhetstid får sägas vara hela 90-talet. In på 20-hundratalet började man tappa medlemmar och blev en krympande förening. Huvudsakligen i takt med att klubben inte längre hade någon riktigt bra träningsbana (likt Rysstigen) på 90-talet.
Under alla år fram till 2005 har det funnits en egen klubblokal men den avvecklades då medlemsantalet sjönk och det gick inte längre att hålla sig med egen lokal. På den tiden hade klubblokalen öppet varje vecka med fika och filmvisning efter tävlingar mm. Mycket välbesökt och trevligt – men tyvärr ett minne blott.

2016 pågick diskussioner om ett samgående med Kilsbergens MK men det skulle dröja fem år till innan diskussionerna återupptogs i slutet på 2021 för att sedan 2022 bli verklighet och därmed sätta punkt för ETÖ och istället samlas under ett nytt namn: Örebro Enduro!

De som varit ordföranden i ETÖ


1992-1995 Rolf Heed
1996-1998 Håkan Israelsson
1999-2005 Torbjörn Gunnarsson
2006-2009 Kenneth Rodesten
2010-2015 Anders Ågren
2016-2022 Mats Billberger